Skolans historia

Örebro läns första folkhögskola startade med Landstinget som huvudman år 1873 och var en av Sveriges första folkhögskolor. Efter fem år flyttade man in i en nyuppförd skolbyggnad i Kävesta.

Den första tiden var mycket aktiv. Den första rektorn, Carl-Gösta Höglund, grep sig an folkbildningsarbetet med stor entusiasm. Skolan öppnades för bygdens folk och föreningar och man anordnade också kurser utanför Kävesta.

Att gå ut till folket, där de finns!
— fd Rektor Höglund

Våren 1959 ordnade Kävesta två fristående kurser för arbetslösa i Örebro med sammanlagt 70 deltagare. Rektor Höglund sade att ”det var ett försök att gå ut till folket, där det fanns!”, en tradition som vi fortsatt i och med flytten till Vivalla. Det hela blev så lyckat att man beslöt att skapa en filial till Kävesta folkhögskola, en av landets första filialer. Fröet till Örebro Folkhögskola var därmed i jorden.

1965 fick Kävestafilialen lokaler i Folkets Hus på Järnvägsgatan. Där erbjöd man allmän kurs, en musiklinje och studieverksamhet för äldre (från 1966).

Under 1970-talet gjorde Landstinget en utredning om sin samlade folkhögskoleverksamhet. Kävesta fick då en estetisk profil och Örebroskolan skildes från Kävesta i början av 1980-talet och blev en självständig skola med idrotts- och friskvårdsinriktning. 1984 flyttade skolan till Västra Mark, till den stora regementsbyggnaden, som vi delade med Idrottens Hus.

Landstinget försåg skolan med en hel del konst. Konstnären Lennart Kindgren fick i uppdrag att utsmycka skolan och uttrycka skolans profil genom sin konst. Grunden blev ett träd. Han målade trädet som sträckte sig upp med stam och grenar våning för våning till det översta planet och cafeterian, Lövsalen, där trädets krona bredde ut sig mot en klarblå himmel.

Denna utsmyckning finns kvar nu när IT-gymnasiet har övertagit lokalerna.

Musiklinjen släppte skolan vid flytten och i stället fick vi Idrottslinjen, som i början var ettårig men som senare blev tvåårig, och en friskvårdslinje, som till en början var en enterminskurs. Den utvecklades senare till en Hälsopedagogutbildning, också den först ettårig men senare med en påbyggnad med ytterligare ett år.

1996 fick skolan ytterligare en profilering med tolkutbildning för teckentolkar samt teckenspråkskurser, utbildningar, som Fellingsbro nu har tagit över.

Skolan hade också fram till 1990-talet kvällskurser och helgkurser i bl a språk och konst. Dessa kurser var gratis. Vi gjorde också resor i samband med dessa kurser.

Folklig Akademi var också en kurs som var oerhört populär. Dit kom mestadels pensionärer för att lyssna på diverse föredrag, som personalen höll i.

2005 tog EFK, Evangeliska frikyrkan, över verksamheten och på hösten 2008 öppnades skolans lokaler i Vivalla.